piątek, 6 listopada 2015

Prosto z grilla

Jak w każdym muzułmańskim kraju również w Turcji wieprzowina jest haram - czyli zabroniona. Spodziewałam się, że w związku z tym na rynku będzie dostępnych wiele innych ciekawych mięs. Rozczarowałam się jednak ponieważ rynek mięs jest dużo uboższy niż w Polsce. Jeśli chodzi o drób to oczywiście króluje kurczak. Indyk jest rzadki i drogi. Jeszcze rzadsza jest kaczka czy przepiórka, które można kupić jedynie mrożone. Gęsi czy perliczki w ogóle nie widziałam. Nie widziałam też królika ani dziczyzny. Wielka szkoda, ponieważ te mięsa są niezwykle smaczne i zdrowe. Na stołach najczęściej gości wołowina i baranina. Spotkać również można koźlęcinę. Turcy najchętniej jędzą potrawy z ognia czyli pieczone na grillu. Z dodatkiem pomidora, papryki i cebuli. Sis czyli w formie szaszłyka, kofte czyli mięso mielone oraz kawałki mięsa pieczona w ryżu czy kaszy to najczęstsze potrawy mięsne z regionu w którym mieszkam. Nie licząc oczywiście kebabu. Kuchnia turecka jest bardzo bogata i często różni się w zależności od regionu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz