piątek, 30 października 2015

Iskender kebab


Wszyscy doskonale wiedzą, że kebab jest wizytówką Turcji w naszym kraju. Sobotniej nocy kolejka do budki z kebabem jest dłuższa niż do najpopularniejszego klubu w mieście. Kebab jest tani, pyszny i doskonale smakuje do piwa. To niesłychane jak ta cząstka orientalnej tradycji zapisała się w karcie naszego kraju obok schabowego i bigosu.
A gdyby tak rozebrać kebaba na czynniki pierwsze i połączyć w takiej kolejności: kawałki pysznej, kruchej bułki, na niej wołowy kebaba, na górze pomidorki, papryka, korniszony. Do tego wszystkiego sos jogurtowy lub sos pomidorowy a całość polana roztopionym masłem. Czy to jedynie wariacja na temat kebaba? Nie, to właśnie Iskender kebab czyli Kebab Aleksander. Podawany w restauracjach jako wykwintna wersja tego dania. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz