wtorek, 1 grudnia 2015

Kawa po turecku // Turkish coffee

Kolejnym elementem tureckiej kultury jest niewątpliwie kawa. Turecka kawa jest rodzajem kawy mielonej na bardzo drobny pył. Kawę nie zalewa się wrzątkiem a gotuje na wolnym ogniu przez kilka minut w specjalnym metalowym garnuszku. Przez to kawa nabiera orientalnego aromatu, wspaniale pachnie. Kawę serwuje się w maleńkich filiżankach, a jako dodatek zwykle podaje się czekoladowe dropsy lub lokum. Bez mleka i bez śmietanki. Kawa jest dość mocna, daje podobnego kopa jak włoskie espresso.

Another element of Turkish culture is undoubtedly the coffee. Turkish coffee is a type of ground coffee into a very fine powder. Coffee is not flooded with boiling water but cook on low heat for a few minutes in a special metal pot. By this preparation style, coffee is gaining oriental flavor, it smells great. The coffee served in tiny cups, and as an additive usually administered chocolate drops or turkish delight. No milk, no cream. The coffee is quite strong, gives a similar kick as Italian espresso.












2 komentarze: