Wszyscy doskonale
wiedzą, że kebab jest wizytówką Turcji w naszym kraju. Sobotniej nocy kolejka
do budki z kebabem jest dłuższa niż do najpopularniejszego klubu w mieście.
Kebab jest tani, pyszny i doskonale smakuje do piwa. To niesłychane jak ta cząstka
orientalnej tradycji zapisała się w karcie naszego kraju obok schabowego i
bigosu.
A gdyby tak rozebrać
kebaba na czynniki pierwsze i połączyć w takiej kolejności: kawałki pysznej, kruchej
bułki, na niej wołowy kebaba, na górze pomidorki, papryka, korniszony. Do
tego wszystkiego sos jogurtowy lub sos pomidorowy a całość polana roztopionym
masłem. Czy to jedynie wariacja na temat kebaba? Nie, to właśnie Iskender kebab
czyli Kebab Aleksander. Podawany w restauracjach jako wykwintna wersja tego
dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz