Turcy tak jak kawę, również herbatę
przygotowują w tradycyjny sposób. Do parzenia potrzebny jest specjalny podwójny
metalowy garnek. W dolnej części gotuje się wodę. Kiedy zaczyna wrzeć, do
górnej części garnka wlewa się odrobinę wody zalewając przygotowane liście
herbaty. Do dolnego naczynia należy dolać wody a górny garnuszek należy położyć na dolnym i oba naczynia razem kładzie się na palnik do ponownego zagotowania. Po
kilkunastu minutach herbata jest gotowa. Tym samym otrzymuje się coś pomiędzy
naparem a wywarem, ponieważ w górnym naczyniu herbata się nie gotuje. Za pierwszym razem wydaje się skomplikowane, ale to dziecinnie proste. Do małej,
przewężonej na środku szklanki wlewa się odrobinę zaparzonej herbaty i dolewa
się wody. Herbata smakuje wyśmienicie!
Turcy piją herbatę bardzo gorącą dlatego do picia używają małych szklanek. Logicznie myśląc w mniejszym naczyniu szybciej się pije i wolniej stygnie. W restauracjach często można słyszeć charakterystyczne "dzwonienie" metalową łyżeczką o brzegi herbaty.
Turcy piją herbatę bardzo gorącą dlatego do picia używają małych szklanek. Logicznie myśląc w mniejszym naczyniu szybciej się pije i wolniej stygnie. W restauracjach często można słyszeć charakterystyczne "dzwonienie" metalową łyżeczką o brzegi herbaty.
Herbata jest nie tylko dodatkiem do
jedzenia, jest częścią tutejszych rytuałów towarzyskich. Herbatę pije się
głównie do śniadania, w trakcie dnia, po kolacji. Nie pije się jej jako dodatek
do obiadu.
Turks such as coffee, also tea preparing in a traditional manner. To do it you need a special double metal pot. At the bottom boiled water. When it starts to boil, to the top of the pot poured a little water pouring prepared tea leaves. To lower the vessel should add some water and top pot should be placed on the bottom and both vessels together put on the back burner to boil. After a few minutes the tea is ready. Therefore you have something between infusion and decoction, because the upper bowl tea not cook. The first time seems complicated, but it's relly easy. To a small, constricted in the middle of the glass poured a little bit of brewed tea and pour water. The tea tastes great!
Turks drink tea very hot so for drinking they use small glasses. Logically thinking, to a lesser bowl faster you drink and slowly cools. In restaurants you can often hear the distinctive "ringing" metal spoon on the shores of a glass.
Tea is not the only addition to food, it is part of the local social rituals. We drink it mainly for breakfast, during the day, after supper. Do not drink it as an addition to the dinner.
Turks drink tea very hot so for drinking they use small glasses. Logically thinking, to a lesser bowl faster you drink and slowly cools. In restaurants you can often hear the distinctive "ringing" metal spoon on the shores of a glass.
Tea is not the only addition to food, it is part of the local social rituals. We drink it mainly for breakfast, during the day, after supper. Do not drink it as an addition to the dinner.
Calkiem ciekawy sposob parzenia herbaty. Mozna znalezc takie garnki w Polsce?
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie widziałam, ale może w sklepach z orientalnymi rzeczami.
Usuń